Gör egen rabarbersaft
Sugen på något läskande i sommarvärmen? Gör enkelt en sats med rabarbersaft och du kan hälla upp rosa dryck i glasen. Det enda du behöver är rabarber, citron, socker och lite tålamod.
Recept är från min mamma som hon klippt ut från en tidning för säkert 30 år sedan! Vi har en jordkällare där jag ställer saften att dra i några dagar. Men det går bra att ställa den på annat svalt ställe!
Behöver du etiketter till saften? Designprints har flera olika varianter – Här hittar du etiketter att skriva ut.
Recept på rabarbersaft:
3 kg hackad rabarber
2 tvättade citroner skurna i tunna skivor
3,25 liter kokande vatten
2,5 kg socker
30 g citronsyra
1 krm natriumbensoat
Gör så här:
Varva hackad rabarber och citronskivor i en stor, rostfri bunke/kastrull. Slå över allt kokande vatten. Låt stå och dra i två dygn.
Sila i en saftsil ned i en ren bunke, rör ner socker lite i taget tills det löser sig. Blanda i citronsyra. Blanda ut 1 krm natriumbensoat i en liten mängd av saften(exempelvis i en kopp) häll sedan i blandningen i den stora saftmängden.
Häll upp saften på väl rengjorda flaskor och sätt på lock. Förvaras svalt.